Главна
 
Информационен сайт за нестандартни и интересни продуктиSaturday, 19.01.2019, 09:18



Добре дошли Guest | RSS
Главна
Сайт меню

Любопитно

Кладницата е най-лесна за култивиране


- Кладницата е най-вкусната гъба, но много хора не я познават добре. Разкажете нещо повече за тази гъба.

- Опитните гъбари смятат, че кладницата наистина е най-вкусната от всички гъби. Буквално - ядеш и не можеш да спреш. А пък най-лесният начин за нейното приготвяне е да я изпържиш. Ненапразно гъбата заема първо място сред така наречените деликатесни гъби и е на второ място в света по производство след печурката. В природата кладницата расте в гората върху сухи широколистни дървета. Освен превъзходните си вкусови качества, тя има и друго голямо предимство - отглежда се изключително лесно. Може да бъде култивирана и от неопитни гъбопроизводители, без да се налага осигуряването на специални условия за отглеждането им. Можете да я отглеждате на вилата или в апартамента, или пък да украсите с растяща кладница офиса си. Нека сравним начина на отглеждане на кладницата с този на печурката. За печурката е необходим специално подготвен субстрат, богат с азотни съединения, желателно – от животински произход. Ако живеете в града, ако вилата ви е в покрайнините, а наоколо няма ферма, се изправяте пред проблема да осигурите тор. Освен това, този субстрат изисква специално и постоянно внимание, трябва да се следи нивото на амоняка в него, тъй като той може да убие печурката, ако е в повече.

- Доказано е, че кладницата има уникални лечебни свойства. За лечението на какви болести помага тази гъба?

- Установено е, че тя намалява натрупания в организма "лош" холестерол и действа благоприятно върху нервната система на човека. Японците отдавна извличат от кладницата вещество, което се използва в антитуморни лекарства. Всекидневната консумация само на 100 -150 грама кладница има антиоксидантно действие, помага за предотвратяването и лекуването на язвата на стомаха, спира развитието на атеросклерозата, нормализира кръвното налягане и нивото на холестерола в организма, има доказано противотуморно въздействие, намалява риска от развитие на ракови заболявания, засилва имунната система, подобрява функционирането на стомашно-чревната система.

- При толкова много плюсове, които изредихте, излиза, че това е наистина идеална гъба. И все пак – няма ли и някои минуси?

- В технологията по отглеждането на кладницата има един "минус" - за узряването на плодното тяло е необходима светлина. Макар да не бива гъбата да е изложена на директна слънчева светлина, все пак осветлението трябва да е достатъчно. В противен случай, плодните тела ще останат дребни и деформирани. Това е важно да се знае, защото по принцип гъбите като растения, които нямат хлорофил, нямат нужда от светлина, за да растат. Ето, казахме и какъв е минусът, ако въобще можем да го наречем така. Със сигурност обаче, плюсовете са един добър показател за това, че кладницата комбинира в себе си както превъзходни кулинарни и лечебни свойства, така и очарованието и красотата на дивата природа - във вашия дом.

 

- Плододаване на кладницата.

Кладницата плододава при температура 14-26 градуса и влажност на въздуха 70-80%.

 
 
 
 
 
 
Вход във форума

Календар
«  January 2019  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031




Книжарница Макси Микс Стара Загора

Copyright GS © 2019
Powered by uCoz